Skriva CV? 7 tips på hur man skriver ett CV

Det kan vara svårt att komma igång med att skriva ett CV, och det kan framförallt ta mycket tid och tankekraft att utforma! Våra rekryterare på E-Commerce Recruit vill hjälpa dig på traven i hur du skriver ditt CV, och vilken struktur som med fördel kan användas vid CV-skrivning. Utöver det kommer vi också ge dig 7 tips som kan vara bra att tänka på när du ska skriva eller uppdatera ditt CV!

Först och främst – vad är ett CV?

Ordet CV är en förkortning utav ”Curriculum Vitae”, vilket betyder ”levnadslopp” på latin. Med andra ord, en meritförteckning och beskrivning av dina arbetslivserfarenheter, utbildningar, samt andra kvalifikationer som utmärker dig som person. Ett CV ska därför innehålla kortfattade beskrivningar av dina tidigare arbetsplatser, utbildningar, projekt som du varit involverad i och erfarenhet av olika system. Det kan dock vara krångligt att sätta ihop på ett bra och kortfattat sätt, vilket vi kommer att hjälpa dig med. I slutet av inlägget, hoppas vi att du ska kunna bemästra CV-tekniken!

Vad ska ett CV innehålla?

1.       Dina kontaktuppgifter
2.       Dina tidigare arbetsgivare, och vilken position du haft
3.       Relevant utbildning
4.       Din kompetens av olika program (CRM-system, affärssystem, kassavana, etc.)
5.       Kvalifikationer som utmärker dig som person (Språk, engagemang eller volontärarbete, etc.)

Hur ska man skriva ett CV?

Det kan vara svårt att börja skriva ett CV från scratch, men om vi ser tillbaka på rubriken över, kan du utgå från att mallen för ditt CV ska inkludera alla 5 nämnda delar. Vi börjar därför med dina kontaktuppgifter!

Oftast inkluderas dessa högst upp på ditt CV, för att det ska vara lätt att komma i kontakt med dig om du är intressant för tjänsten! Att skriva ut dina kontaktuppgifter må vara en tråkig del av ditt CV, men du kan göra det roligare med en kort text om dig själv! Börja med att få ner nummer, e-mail och ditt geografiska område, för att sedan under eller över dessa uppgifter presentera dig som person. Texten kan beskriva vem du är som person, vilka framtidsplaner du har, ambitioner eller intressen som ligger dig varmt om hjärtat. Fantasin sätter inga gränser, och det är inbjudande för en rekryterare att läsa!

I nästa steg kommer det tyngre jobbet med att skriva om dina tidigare arbetsplatser. Det du bör börja med då är att du noga läser arbetsannonsen till jobbet du vill söka. Vad letar dem efter, vilka arbetsuppgifter rör tjänsten, och vilka program eller system är angivet som meriterande i annonsen?

Därefter kan du börja med att ange dina tidigare arbetserfarenheter i logisk ordning, där den senaste arbetsplatsen står först. Definiera tydligt vilket år och månad du påbörjade tjänsten, och gör en kort beskrivning av tjänsten i punktform eller i kortfattad text. När du skriver dessa arbetsbeskrivningar, ska du försöka förstärka det som efterfrågas i annonsen som du har erfarenhet i, och använda samma nyckelord som är nämnt i texten för tjänsten.

När du är klar med att skriva om dina arbetslivserfarenheter kan du gå vidare med att göra en liknande mall för din utbildning, här behöver du dock inte nämna vilka specifika kurser du tagit, utan endast nämna program eller kurs du tagit, samt under vilka år och från vilket/vilka universitet eller gymnasieskola du har examen från.

Nu när du har koll på hur du ska sätta igång med ditt CV, vill vi på E-commerce Recruit ge dig 7 tips som kan vara värt att tänka på när du fått till strukturen på din CV-mall!

Skriva CV – 7 tips

Här nedan ger vi dig tips när du ska skriva CV.

Tips 1: Få till den röda tråden i ditt CV!

Struktur är A och O – Din senaste arbetsplats ska stå överst på din lista med arbetslivserfarenheter, och var noga med att nämna både år och månad som du startade och avslutade din tjänst. Under varje definierad tjänst, bör du även lägga till en kort och relevant arbetsbeskrivning av vad tjänsten innebar och vilka arbetsuppgifter du har haft. Lägg fokus på att få till dina arbetsbeskrivningar så relevanta som möjligt till den tjänst du söker, och framhäv arbetsuppgifterna till det som efterfrågas i arbetsannonsen!

Tips 2: Täck upp för dina ”luckor” i arbetslivet

Rekryterare tittar ofta på hur länge du befunnit dig på din arbetsplats, för att leta efter ett mönster och relevans i din ansökan. Om du därför haft en del korta anställningar, kan det vara positivt om du kort nämner anledningen till att du varit i den positionen en kortare tid. Har du till exempel haft en konsult-roll, eller gick du vidare för att du inte hittade riktigt rätt? Var ärlig i ditt CV, det kommer ge dig mer tyngd och pålitlighet! Om du även har tagit något år av från arbetslivet kan det även vara positivt att nämna vad du gjorde under det året som du inte arbetade.

Tips 3: Nämn din utbildning, men håll det kortfattat!

Din utbildning är otroligt viktig, och det kan ingen någonsin ta ifrån dig! Men när det kommer till att skriva ditt CV behöver du inte rada upp alla kurser som ingått i ditt universitetsprogram, eftersom det är utbildningen i sin helhet som är relevant för tjänsten. Gymnasieutbildningen kan nämnas för dig som har det som din högsta utbildning, men om du har genomfört en universitetsutbildning kan du spara det utrymmet till annat!

Tips 4: Ranka kompetenser – Skryt i ditt CV!

Vad är du riktigt bra på? Är du specialiserad på något inom ditt arbetsområde? Ranka din kompetens i både kunskap och erfarenhet i program, och annan utmärkande kompetens! Jobbar du t.ex. inom digital marknadsföring, men specialiserad i SEO och copywriting? Eller är du E-commerce Manager, med spetskompetens i Google Ads, eller UX-Design? Då kan det vara en idé att försöka framhäva din spetskompetens för att utmärka dig från andra i urvalsprocessen. Berätta och definiera vilken kunskapsnivå du själv anser att du har!

Tips 5: En snygg design får ditt CV att sticka ut!

Att ha ett visuellt snyggt CV är definitivt inget krav, men om det är bra utformat och estetiskt snyggt är det enklare för dig att sticka ut. Om du inte har förmåga eller kunskap i diverse program, eller tid att lägga på att snygga till ditt CV, är vårt tips att hålla dig till ett vanligt Word-dokument med ett klassiskt typsnitt.

Tips 6: Bild är inget krav i ditt CV!

Att inkludera en bild i ditt CV är ett omdiskuterat ämne, där vissa inte tycker att det är relevant, och andra ser det som en snygg touch till ditt CV. Om en bild ska inkluderas i ett CV är det dock viktigt att bilden är professionell, helst med en vit bakgrund eller i en fin miljö. Bilden ska helst också vara i bra upplösning, där ditt ansikte visas tydligt. En bild där du befinner dig långt bort, eller som är tagen med mobil kan med fördel skippas!

Tips 7: Det är okej att sticka ut i ditt CV!

Även om ditt CV ska vara seriöst och professionellt, så är det okej att hitta på en fyndig mening om dig själv, eftersom du då kan sticka ut från andras ansökningar. Nyckeln här är att i så fall hitta en balans för att din ansökan inte ska uppfattas som oseriös.

Lycka till i jobbdjungeln, och framförallt med att skriva ditt CV!

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn