Att bli kallad till intervju är ett stort steg mot jobbet du sökt, det är ett kvitto på att din ansökan väckt intresse. Men hur ska man förbereda sig för en intervju? och vad ska man förbereda inför en intervju? Det enkla svaret är: med gedigen research, en tydlig plan och mental förberedelse.
Den här intervjuguiden är skapad för att passa alla yrkesroller och nivåer. Den ger dig konkreta och aktuella tips för att lyckas, från hur du bäst gör research om arbetsgivaren, till val av klädsel, övning på vanliga intervjufrågor och hur du förbereder dig mentalt och fysiskt inför samtalet. Dessutom får du råd om ‘’hur blir man mindre nervös inför ett intervju’’ samt ‘’hur förbereder man sig inför en andra intervju’’, om processen går vidare.
Vi går även igenom viktiga aspekter som: ‘’vilka frågor ska jag ställa till en intervjuare?’’, ‘’hur du gör ett professionellt intryck?’’ och vad du bör tänka på efter intervjun.
Läs vidare för att känna dig lugn, förberedd och självsäker när det verkligen gäller.
1. Gör din research om företaget
Några saker du kan göra för att påbörja din research är:
- Läs på om historia, mission, vision och kärnprodukter/tjänster.
- Följ nyhetsflödet via: webbplats (Där hittar du information om deras produkter/tjänster, historia, värderingar och organisation), sociala medier (Det ger en bild av kulturen och vad de vill signalera utåt), pressreleaser (för att få koll på senaste händelser och framgångar).
- Kolla omdömen för insikt i hur värderingar och kundservice genomsyrar företaget.
Syftet med researchen är att både kunna besvara frågor (som “Vad vet du om oss?”) och att själv förstå företaget bättre. Gör gärna en liten fusklapp med viktiga fakta och exempel på saker du kan nämna om företaget, så att du är redo om frågan kommer. Koppla det du lär dig till dina egna erfarenheter om du t.ex. läser att företaget satsar på något område, tänk ut hur din bakgrund relaterar till det.
En bra isbrytare på frågan som många undrar över ‘’hur kan man börja en intervju?’’ är att kommentera en aktuell satsning du hittat i din research.
Tips: Inför en eventuell andra intervju är det extra viktigt att fördjupa din research. Använd det du lärde dig under första intervjun och fyll igen eventuella kunskapsluckor och läs på om specifika detaljer som dök upp då. Ju mer du vet om företaget och deras utmaningar, desto lättare kan du visa hur just du kan bidra med något värdefullt i nästa möte.
2. Gå igenom jobbeskrivningen
Här är några tips på hur du kan förbereda dig inför intervjun genom att studera jobbeskrivningen:
- Markera de viktigaste kvalifikationer och ansvarsområden. (Jobbannonsen är ditt bästa facit på vad arbetsgivaren söker).
- Matcha dem mot din erfarenhet; välj konkreta exempel du kan lyfta. Fundera på hur dina egna meriter motsvarar dessa krav.
- Förbered svar på frågor som direkt kopplar till kraven. Genom att göra detta lägger du grunden för att kunna anpassa dina intervjusvar efter arbetsgivarens behov och förväntningar. Det visar intervjuaren att du är genuint intresserad.
3. Förbered egna frågor
Kanske finns det något i jobbannonsen som är oklart? Notera i så fall det. Sådana punkter kan bli bra frågor att ställa till arbetsgivaren under intervjun. Ju bättre koll du har på rollbeskrivningen, desto tryggare kommer du känna dig i samtalet.
En intervju är inte ett förhör med enkelriktad kommunikation, det är en tvåvägsdialog. Kom ihåg att intervjun är lika mycket din chans att utvärdera arbetsgivaren som tvärtom. Att ställa genomtänkta frågor visar dessutom att du är engagerad, påläst och intresserad på riktigt. Faktum är att rekryterare förväntar sig att bra kandidater har egna frågor, så kom gärna med en liten lista förberedd.
Här är några exempel på frågor du kan ställa till arbetsgivaren under intervjun:
“Hur ser en vanlig arbetsdag ut i den här rollen?” Detta ger dig en bild av vad jobbet innebär i praktiken, vilka uppgifter som ingår och vad som förväntas av dig.
“Vilka typer av utmaningar kan jag stöta på i den här rollen?” Denna fråga hjälper dig förstå eventuella hinder och svårigheter, samtidigt som du visar att du tänker proaktivt kring hur du kan bidra med lösningar.
“Hur ser teamet ut som jag kommer att vara en del av?” Visar att du är nyfiken på dina blivande kollegor och hur organisationen är strukturerad. Du får också reda på teamets storlek och kompetenser, vilket kan vara värdefullt.
“Finns det möjlighet till utveckling och avancemang?” Signalerar att du är ambitiös och vill växa med företaget. Du får reda på om det finns karriärvägar, utbildning eller andra utvecklingsmöjligheter internt.
“Hur skulle ni beskriva företagskulturen här?” En bra fråga för att känna av om du passar in, och för att visa att kultur och värderingar är viktiga för dig.
“Hur ser ni på möjligheten att arbeta på distans?” Om flexibilitet är viktigt för dig kan du höra om företagets syn på hybrid-/distansarbete. Detta är särskilt relevant år 2025 när många företag har infört policy för distansarbete.
“Vad är nästa steg i rekryteringsprocessen?” En praktisk fråga att ställa mot slutet, så att du vet vad du kan förvänta dig i fråga om beslut eller eventuella fler intervjuer.
Anpassa frågorna efter sammanhanget och sådant du genuint vill veta. Undvik frågor om lön, förmåner eller arbetstider på första intervjun, spara dem till dess att du eventuellt får ett erbjudande eller att ämnet tas upp naturligt. Prioritera istället frågor som ger dig insikt i jobbet och företaget, och som låter arbetsgivaren se ditt intresse.
Kom ihåg: det viktiga är inte att du bombarderar intervjuaren med frågor, utan att du ställer några väl valda som leder till en givande dialog. Ett par riktigt bra frågor räcker långt. På så sätt täcker du ‘’vilka frågor ska jag ställa till en intervjuare?’’ på ett genomtänkt sätt.
4. Öva på vanliga intervjufrågor
Det finns ett antal klassiska intervjufrågor som du nästan garanterat kommer få. Genom att öva på dem i förväg minskar du risken för att bli ställd och du kan ge mer genomtänkta svar. Börja med att identifiera vanliga frågor och formulera svar för dig själv. Exempel på vanliga intervjufrågor:
‘’Berätta om dig själv ’’
Håll dig kort, fokusera på relevant bakgrund och nuvarande mål.
”Varför söker du det här jobbet hos oss?”
Förklara varför du är intresserad av just denna position och företag. Koppla företagets värderingar, kultur eller mål till dina egna. Visa att du har gjort research och att du ser en tydlig match mellan vad du kan bidra med och vad företaget söker.
”Vad skulle du säga är dina styrkor?”
Fokusera på de styrkor som är mest relevanta för rollen. Ge konkreta exempel på hur dessa styrkor har hjälpt dig att lösa problem eller bidra till framgång i tidigare jobb.
”Vilka är dina svagheter/utvecklingsområden?”
Välj en svaghet som är ärlig men samtidigt utvecklingsbar, t.ex. att du ibland kan vara för detaljerad eller ha svårt att säga nej. Beskriv konkret vad du gör för att förbättra dig inom detta område, och visa att du är proaktiv i din personliga utveckling.
”Varför söker du det här jobbet hos oss?”
Förklara varför du är intresserad av just denna position och företag. Koppla företagets värderingar, kultur eller mål till dina egna. Visa att du har gjort research och att du ser en tydlig match mellan vad du kan bidra med och vad företaget söker.
‘’Vad motiverar dig?’’
Knyt din drivkraft till de uppgifter rollen innehåller. Arbetsgivaren vill förstå, vad som driver dig att göra ett bra jobb, om dina drivkrafter passar med företagets kultur och den specifika rollen.
”Varför ska vi anställa just dig?”
Fokusera på hur dina färdigheter, erfarenheter och personliga egenskaper matchar de krav och behov företaget har för rollen. Betona vad du kan tillföra teamet och företaget på ett konkret sätt.
‘’Utmaning du löst ’’ använd STAR‑modellen (Situation, Task, Action, Resultat) för att konkretisera. Beskriv en specifik utmaning du stött på, de åtgärder du vidtog för att lösa problemet, och vilket resultat du uppnådde. Detta ger en tydlig och konkret bild av dina problemlösningsförmågor och hur du hanterar utmaningar.
”Hur hanterar du stressiga situationer?”
Beskriv specifika tekniker eller metoder du använder för att hantera stress. Det kan vara att du bryter ner stora uppgifter i mindre delar, tar regelbundna pauser, eller att du prioriterar och delegerar för att minska stressen. Ge gärna ett exempel på en stressig situation du har hanterat effektivt, och visa att du är kapabel att bibehålla fokus och vara lugn under press.
”Var ser du dig själv om fem år?”
Förklara dina långsiktiga karriärmål och hur de är kopplade till rollen och företaget. Visa att du har ambitioner och en vision för din utveckling, men håll samtidigt svaren realistiska och i linje med företagets framtidsmål. Detta visar att du är intresserad av att växa inom företaget och bidra till dess framgång på lång sikt.
‘’Varför oss?’’
Den här frågan ger dig ett bra tillfälle att visa att du har gjort noggrann research om företaget och förstår deras vision och mål. När du svarar, bör du reflektera över varför just detta företag är attraktivt för dig och hur deras mål stämmer överens med dina egna. Här är några sätt att utveckla ditt svar:
Prata om företagets framgångar och hur du vill vara en del av deras framtida resa. Detta visar att du inte bara har koll på deras nuvarande status utan också är intresserad av deras långsiktiga planer. Koppla din egen karriärutveckling till företagets möjligheter, förklara hur företaget kan ge dig möjlighet att växa och utvecklas, samtidigt som du bidrar till deras framgång. Detta visar att du har långsiktiga ambitioner och vill vara en del av företagets framtid.
Genom att svara på detta sätt visar du att du har investerat tid i att förstå företaget, deras kultur och deras framtida mål, och att du har en tydlig koppling mellan deras behov och dina egna ambitioner. Det visar också att du är genuint intresserad av rollen och företaget.
5. Förbered berättelsen om din karriärresa
Utöver enstaka intervjufrågor behöver du kunna ge en sammanhängande bild av din karriär. Ofta inleds intervjun med öppna frågor som “Berätta om dig själv” eller “Kan du ta oss igenom ditt CV?”. Här gäller det att ha tänkt igenom din karriärresa i förväg. Fundera på hur du vill presentera din bakgrund på ett sätt som är logiskt, sanningsenligt och framhäver det bästa hos dig.
Ett bra angreppssätt är att ta din kronologiska resa och forma den till en kort berättelse: Hur började du inom din bransch eller ditt yrke? Vilka erfarenheter har varit mest betydelsefulla? Varför har du tagit de steg du tagit?, och vad har du lärt dig på vägen? Se till att du kan förklara de val du gjort, byten av jobb, utbildningar, pauser på ett sätt som känns naturligt. Gå igenom ditt CV punkt för punkt och memorera det du skrivit så att inget där kommer som en överraskning för dig. Var beredd att utveckla varje punkt om intervjuaren frågar. Till exempel, om du angivit att du “ansvarade för ett projekt”, förbered en kort beskrivning av projektet och vad du uppnådde med det.
När du formulerar din karriärresa, anknyt hela tiden till den aktuella rollen. Lyft fram erfarenheter som speglar de krav och arbetsuppgifter som jobbet innebär. Målet är att intervjuaren tydligt ska se sambandet mellan din bakgrund och den roll du ska in i. Du vill visa att steget till det här nya jobbet är en naturlig progression för dig. Under intervjun kommer arbetsgivaren att försöka avgöra om du är rätt person. Du kan hjälpa dem genom att motivera varför just du, med dina kompetenser och erfarenheter, är bäst lämpad för tjänsten. Har du till exempel lett ett team tidigare och rollen kräver ledarskap, se till att nämna det. Om företaget betonar att de söker någon som är kreativ, ta upp tillfällen då du bidragit med nya idéer.
Slutligen: håll detta steg relativt kort och fokuserad. Du behöver inte dra hela ditt livs historia. Fokusera på det professionella och de personliga egenskaper som är relevanta. Runda av med varför du är entusiastisk över just den här möjligheten. En väl förberedd karriärresa ger ett självsäkert intryck och hjälper intervjuaren att minnas dig.
6. Välj rätt klädsel
“ First impressions last.” Ditt yttre kommer inte avgöra allt, men det spelar roll för det första intrycket. Välj kläder som är hela, rena och prydliga, och som passar in på det företag du ska till. Kolla gärna på företagets webbplats eller sociala medier om det finns bilder på personalen, det kan ge en fingervisning om klädkod. Generellt gäller: är det en mer formell bransch eller tjänst, klä dig formellt. Är det ett kreativt eller ungt företag med avslappnad kultur, kan business casual räcka.
Anpassa dig efter företagskulturen, men håll dig gärna lite mer formell än för ledig. Satsa på en välvårdad och klassisk helhet, rena kläder, diskreta färger som mörkblått, grått, svart eller vitt fungerar alltid. Undvik starka mönster eller extrema kläder som kan dra fokus. Målet är att du ska bli ihågkommen för din kompetens, inte för ett specifikt plagg.
Förbered din klädsel i god tid inför intervjun. Prova kläderna kvällen innan för att säkerställa att de sitter bra, är rena och strukna. Lägg fram allt i förväg så att du slipper stressa inför intervjun.
Tänk på klädkoden: Om du är osäker på vad som passar, välj hellre en något mer formell outfit än för casual. Det är bättre att vara överklädd än underklädd, eftersom det signalerar respekt och att du tar intervjun på allvar. Att vara för avslappnad i sin klädsel kan ge intrycket av att du inte bryr dig om situationen.
Komfort och detaljer: Se till att du känner dig bekväm i kläderna, eftersom obekväma kläder kan distrahera dig under intervjun. Undvik också stark parfym eller dofter som kan orsaka allergier eller irritation hos andra.
Digital intervju: För intervjuer via video gäller samma klädkod klä dig som om det vore en fysisk intervju (åtminstone på överkroppen). Testa hur du ser ut på kameran i förväg och justera belysningen, kameravinkeln och ljudet. Se till att bakgrunden är neutral och att din helhet ger ett professionellt intryck, även om du sitter hemma.
7. Förbered dig mentalt & fysiskt
En jobbintervju kan göra vem som helst nervös, du är långt ifrån ensam om att känna av nerverna. Faktum är att över 90% av alla jobbsökare oroar sig inför intervjuer. Lite fjärilar i magen är helt normalt, och en viss spänning kan till och med skärpa dig. Men för mycket nervositet kan bli ett hinder, så här kommer några knep för att må bättre både mentalt och fysiskt:
- Mycket av nervositeten kan motverkas genom god förberedelse. Ju mer du har övat och läst på, desto säkrare kommer du känna dig på din förmåga, och det lugnar nerverna avsevärt. Påminn dig själv om att just du blev utvald till intervju av en anledning, arbetsgivaren ser något intressant i dig.
- Du behöver inte vara perfekt, de vill lära känna personen bakom CV:t. Det viktigaste är att visa att du är villig att lära och verkligen är motiverad för rollen. Om du har den inställningen släpper mycket av pressen.
- Försök att somna i tid kvällen innan, det är viktigt att du får en ordentlig natts sömn innan intervjudagen. Sov gott, ät balanserat, håll vätskenivån uppe.
- Djupandning eller mindfulness minskar nervositet inför en intervju. Kan också vara så enkelt som en lugn stund med en kopp te/kaffe eller en promenad innan intervjun som minskar stressen.
- Planera resvägen och kom i god tid till intervjun.
- Öva med en vän eller framför spegeln för att känna dig tryggare i svaren.
- Läs igenom ditt CV, ansökan och företagets information så du känner dig väl förberedd.
- Föreställ dig att det går bra, det hjälper hjärnan att bygga trygghet.
- Välj kläder i förväg för att slippa stress på morgonen.
- Ät något lätt men energirikt före intervjun (eller en lagom lunch om intervjun är senare på dagen). Du vill inte komma dit varken hungrig eller låg på energi.
- Välj musik som får dig att slappna av eller känna dig peppande och självsäker.
- Kropp och psyke hänger ihop – om kroppen känns lugnare gör hjärnan det med.
- Planera att vara på plats i god tid, ungefär 10 minuter före avtalad tid. Då hinner du landa, hänga av dig ytterkläder, ta ett djupt andetag och vänja dig vid miljön utan brådska. Om intervjun är digital, logga in några minuter i förväg så tekniken funkar och du slipper panik.
- Om intervjun är digital, logga in några minuter i förväg så tekniken funkar och du slipper panik. Under sista minuterna innan du kliver in: andas. Ta några långsamma, djupa andetag – in genom näsan, ut genom munnen – det sänker pulsen och centrerar dig.
- Innan intervjun, kör lite power pose eller pep-talk med dig själv. Det kan kännas fånigt, men forskning indikerar att sådant kan ge en mental boost. Säg till dig själv (gärna med ditt namn): “Det här fixar du, [Ditt namn]! Du har koll på läget.” Att använda sitt eget namn kan skapa distans till nervositeten och ge perspektiv.
- Påminn dig själv: “Jag är förberedd, jag kan det här.” Ett litet knep är att ha en mental målbild: blunda och föreställ dig att intervjun går bra, att du svarar lugnt och självsäkert och får en bra kontakt med intervjuaren. Det kan låta banalt, men att visualisera framgång har visat sig öka självförtroendet.
- Gör det som funkar för just dig för att komma i rätt sinnestillstånd.Sammanfattningsvis: Var snäll mot dig själv i förberedelserna. Kom utvilad, förberedd och i tid. Och kom ihåg att intervjuaren är en människa också. De vill i grunden att det ska gå bra och att du är rätt person lika mycket som du vill få jobbet. En intervju är ett möte mellan människor, inte ett prov med facit. Med den inställningen kan du förhoppningsvis känna dig lite mindre nervös och kanske till och med se fram emot chansen att få berätta om dig själv.
8. Under intervjun – Håll rätt mindset
Hälsa artigt, ta ögonkontakt och ge ett fast handslag om det är fysiskt möte. Låt mobilen vara avstängd eller i flygläge. Små detaljer som ett leende och att säga “Tack för att jag fick komma” i början och slutet kan ge ett positivt intryck.
När intervjun väl börjar, försök att vara närvarande i stunden. Lyssna noga på frågorna och våga ta en kort paus för att tänka efter innan du svarar, det är helt okej. Om du märker att nervositeten ändå kommer krypande: fokusera på andningen en sekund, och kom ihåg att du inte behöver ha perfekta svar på allt. Ingen förväntar sig fullkomlighet. Det viktiga är att du visar en positiv attityd, ärlighet och vilja att lära. Var dig själv, var personlig men professionell. Intervjuaren vill lära känna den verkliga du, inte en uppstyltad fasad. Om du tappar bort dig i ett svar, be om ursäkt och börja om i lugn takt. Små misstag gör dig mänsklig och det är inget att få panik över.
Alla blir nervösa, och rekryterare vet om det. I vissa lägen kanske du känner att hjärtat bultar lite. Då kan du prova fysisk jordning: pressa fötterna mot golvet eller håll om stolskanten med händerna en kort stund, det kan avleda stressen. Om du lätt pratar fort när du är nervös, försök medvetet sakta ned taltempot en aning.
9. Uppföljning efter intervjun
Skicka tackmejl eller sms inom 24 h och tacka för tiden och bekräfta intresse. Om rekryteringen hanteras av en rekryterare och du har varit på intervju på företaget, så hör även av dig till rekryteraren och berätta hur det gått och bekräfta fortsatt intresse. Att följa upp efter en intervju visar på engagemang, professionalism och intresse för tjänsten. Det kan också hjälpa dig att särskilja dig från andra kandidater. Här är några rekommendationer:
- Tacka intervjuaren för deras tid och möjligheten att träffas.
- Lyft gärna något specifikt ni pratade om under intervjun som du tyckte var extra intressant.
- Bekräfta ditt fortsatta intresse för rollen.
Exempel:
”Tack för ett trevligt samtal idag. Det var särskilt intressant att höra mer om ert arbete med [exempel från intervjun]. Jag känner ännu starkare att det här är en roll där jag skulle kunna bidra och trivas.”
Var professionell, men personlig
- Håll en vänlig och positiv ton, utan att bli för formell.
- Anpassa tonen utifrån hur intervjun var – avslappnad eller mer formell.
Fråga om nästa steg (om det inte redan är sagt)
- Om det inte togs upp i intervjun, kan du diskret fråga om när du kan förvänta dig återkoppling.
Exempel:
”Jag ser fram emot att höra från er när ni har tagit nästa steg i processen. Hör gärna av er om ni behöver ytterligare information från mig.”
Följ upp igen – men bara vid behov
- Om du inte hört något inom den tidsram som sagts, är det okej att skicka en vänlig påminnelse efter 1–2 veckor.
- Håll tonen fortsatt positiv och visa förståelse för att processen kan ta tid.
- Har du inte fått någon tidsram så behöver du inte påminna. Du kommer normalt att få återkoppling när det är aktuellt, men ibland drar saker ut på tiden.
10. Reflektion
Att reflektera efter en intervju är ett viktigt steg för att utvecklas och förbättra dina chanser i framtida rekryteringsprocesser. Oavsett om du får jobbet eller inte, kan du lära dig mycket av varje intervju.
Gör en kort utvärdering direkt efter intervjun
Skriv ner dina intryck medan de är färska:
- Vad gick bra?
- Vad kunde ha gått bättre?
- Vilka frågor fick du, och hur svarade du?
- Fanns det något du inte var förberedd på?
Syfte: Identifiera styrkor att bygga vidare på och förbättringsområden inför nästa intervju.
Dokumentera lärdomar
Spara dina reflektioner i ett dokument eller anteckning, så att du successivt bygger upp en egen ”intervjubank” med erfarenheter.
______________
Några avslutande ord
Avslutningsvis, när du väl fått besked, oavsett om det blir ett jobberbjudande eller ett “tack men nej tack” svara alltid proffsigt och tacka för tiden de lagt ned. Om du fick jobbet: grattis! Om inte, försök att få feedback på vad du kunde gjort annorlunda och ta med dig erfarenheterna till nästa chans.
Med dessa tips i ryggen står du väl rustad inför din nästa intervju. Lycka till! Kom ihåg att varje intervju (oavsett resultat) är ett tillfälle att växa och finslipa din förmåga. Genom noggranna förberedelser, en positiv inställning och lite is i magen kan du göra ett strålande intryck och ta dig ett steg närmare drömjobbet. Du har redan gjort jobbet med att söka – nu gäller det att visa vem du är och varför du passar för rollen. Slappna av, tro på dig själv och låt din kompetens skina igenom. Du fixar det!