Arbetsintervju? – 6 tips inför din arbetsintervju!

Först och främst – Stort grattis! Om du har hittat hit är det med stor sannolikhet att du redan har blivit kallad på en arbetsintervju, och därmed kommit en bit i en rekryteringsprocess.

Det är helt naturligt att känna sig nervös inför en arbetsintervju, och ibland kan det även kännas svårt att förbereda sig inför att träffa en rekryterare, din potentiellt nya chef eller kollega. Därför vill vi på E-commerce Recruit ge dig ett par tips inför arbetsintervjun, för att få dig känna dig lite varmare i kläderna!

6 tips inför din arbetsintervju!

Tips 1: Att klä sig inför arbetsintervjun

Keep it simple! Du måste inte sitta på en arbetsintervju i skjorta och kavaj om du inte känner dig bekväm i det. Nyckeln är att du kommer i kläder som du själv känner dig bekväm i, men som inte är för avslappnat (mjukisbyxor är självklart inte ett alternativ). Om du kommer till en intervju i kläder som du inte känner dig bekväm i, kan det ta fokus från själva intervjun om det tar för mycket av din tankeverksamhet. Nyckeln till att klä sig inför intervju är därför stiligt, men bekvämt!

Tips 2: Läs på om företaget inför din arbetsintervju

Det är viktigt att komma påläst om företaget lagom till din arbetsintervju, eftersom det visar att du är intresserad av verksamheten och engagerad som person. På så sätt kommer du även vara tryggare att koppla dina svar till den specifika tjänsten och företaget, vilket ger ett bra intryck på din potentiella arbetsgivare, och det blir även lättare för dem att föreställa sig dig i den positionen.

Tips 3: Fokusera dina svar på hur du kan hjälpa företaget att växa!

Varför ska din potentiellt nya arbetsgivare anställa just dig? Ta dig en funderare innan arbetsintervjun på vad du med dina erfarenheter och kunskaper kan erbjuda verksamheten, och fokusera inte för mycket på hur du vill utvecklas. Självklart ska du nämna i vilken riktning du vill gå och var du ser dig själv i framtiden, men du måste först och främst fokusera på tjänsten i sig, och vad du kan tillföra i den tänkta positionen.

Tips 4: Förbered svar på de klassiska intervju-frågorna

Klassiska frågor som ofta kommer på arbetsintervjuer är t.ex. ”vad är dina styrkor och svagheter?”, ”Hur skulle din arbetsgivare beskriva dig, om hen fick använda tre ord?” och ”Vad är den största missuppfattningen av dig som person?”. Många kandidater svarar ganska likt på dessa, ett exempel är att en svaghet kan vara envishet, för att sedan dra det till något positivt. Hamna inte i den fällan! Svara något som är genuint och utmärker dig från andra, då standardsvaren till dessa frågor är något en duktig rekryterare kan se igenom. TIPS: Utöver de frågor som nämns här, har vi även listat 10 stycken vanliga frågor som ställs under en arbetsintervju i slutet av inlägget!

Tips 5: Var dig själv under arbetsintervjun!

När du blir kallad till en arbetsintervju, är det oftast för att just din profil och tidigare erfarenheter stämmer överens med vad arbetsgivaren söker. Arbetsintervjun i sig är främst till för att se ifall du och din personlighet kan passa in i det befintliga teamet och att dina värderingar stämmer överens med verksamhetens värderingar. Därför är det viktigt att du faktiskt också är dig själv under intervjun, för att säkerställa att du själv kommer till en arbetsplats där du känner dig bekväm med teamet och trivs med dina nya kollegor!

Tips 6: Visa ambition och driv under arbetsintervjun!

Att visa och berätta vad du drivs, samt motiveras av är väldigt viktigt under din arbetsintervju. Du vill komma till en arbetsplats där du känner dig motiverad i dina arbetsuppgifter, och därav är det också mycket viktigt att prata om, för att säkerställa att din nya arbetsgivare också kan erbjuda dig det.

10 vanliga frågor inför din arbetsintervju:

Det finns en del återkommande och klassiska frågor som ofta kommer på arbetsintervjuer. Vi har därför radat upp ett par frågor som kan vara bra för dig att förbereda dig inför. Vanliga frågor under arbetsintervjun är:

·         Berätta om dig själv!

·         Vad är din största prestation hittills?

·         Kan du berätta något du är stolt över?

·         Hur skulle en kollega beskriva dig med 3 ord?

·         Vad är dina främsta egenskaper?

·         Vad är dina svagare egenskaper?

·         Vilka sidor hos dig själv måste du jobba på?

·         Vad kan du göra för skillnad hos oss?

·         Vad kan vi förvänta oss av dig?

·         Var ser du dig om cirka 5-10 år?

Nu hoppas vi att du är förberedd och redo inför din arbetsintervju, och önskar dig all lycka till i rekryteringsprocessen!

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn