Kemikalieinspektionen: Dina rättigheter och skyldigheter vid e-handel

E-COMMERCE SUCCESS

En podcast om framgångsrik e-handel

AVSNITT #81

Karin Rumar, Kemikalieinspektionen

I detta avsnitt träffar jag Karin Rumar från kemikalieinspektionen. Jag har under mina snart 15 år i e-handelsbranschen fått höra en hel del frågor om kemikalier i produkter och vilket ansvar en e-handlare har. Nu tänkte jag att det kunde vara otroligt lärorikt och intressant att äntligen djupdyka i detta område och de regler och riktlinjer som finns.

Karin som jag intervjua är inspektör på Kemikalieinspektionen sedan 1995 och har de senaste åren riktat in sig specifikt på e-handel. Där driver de projekt med fokus på kemikalier i leksaker, elektronik, smycken och många andra produkter som sälj via e-handel, marknadsplatser inom dropshipment.

I intervjun gräver vi i vad man vid digital handel ska tänka på, vem ansvaret ligger på, hur man säkerställa att man följer det regelverk som finns och vad konsekvenserna kan bli.

Här hittar du även den senaste rapporten från kemikalieinspektionen och vad som gäller vid e-handel:
Tillsyn 3/23: Tillsyn av e-handel varor 2022 – Kemikalieinspektionen

Lyssna på intervjun här eller där poddar finns.

Foto på Karin Rumar. Fotograf: Lieselotte van det Meijs

Råd för framgång

Karin ger i intervjun även 3 råd till alla som vill sälja säker produkter i sina digitala kanaler. Råden är:

  1. Förstå att du är ansvarig aktör även om du håller på med dropshipping och att du behöver ställa krav på dina leverantörer.
  2. Vara försiktig med att sälja ”no brand” elektronik, då det är den produktgrupp som har mest brister.
  3. Gå gärna in på kemi.se/e-handel, eller på marknadskontrollrådet. Vi har också en enhet som hjälper företag med frågor ”Fråga oss” och där blir inte vi på tillsyn inblandande utan man kan fråga riskfritt.

Podcastvärd

Jonny Rosengren

jonny@ecommercerecruit.se

Vill du lyssna på fler avsnitt så sök efter E-commerce SUCCESS där du brukar lyssna på poddar. Du kan även besöka vår huvudsida via länken här nedan där du hittar alla avsnitt.

Jonny Rosengren

Lyssna där poddar finns!

Låt oss hjälpa ditt företag också!

 #GrowWithPassion