Porträtt:
Rickard Lyko

Årets digitala ledare 2020 Rickard Lyko

Rickard Lyko vann 2020 pris som årets Digitala ledare för sitt prestigelösa ledarskap på Lyko. Han är glad över all den positiva respons han fått och den från medarbetarna har värmt allra mest!

Motivering, Årets Digitala ledare 2020:

Rickard har på 12 år tagit föräldrarnas frisörsalong till att bli en ledande skönhets- och hårspecialist i Norden. Förra året växte omsättningen online med över 40% och totalt passerade företaget miljarden i omsättning samt utsågs till handelns bästa arbetsplats av fackförbundet Handels. 2020 har inletts lika starkt, med enorm timing flyttade bolaget in i sitt nya och hög automatiserade lager samtidigt som de gick ut i en stor marknadssatsning. När resten av världen bromsade in för Covid-19 valde Rickard att göra bolagets största satsning någonsin.

Skapade en e-handelsraket

Jag är uppvuxen i Dala-Järna och satsade tidigt på att bli bäst i världen på skidskytte och gick skidgymnasiet i Boden. Men det räckte inte hela vägen och jag började plugga ekonomi.

2008 mitt i den brinnande finanskrisen var jag klar i Uppsala. Det var svårt att hitta jobb och jag hade parallellt med studierna hjälpt pappa lite med e-handeln som han startat några år tidigare. Jag tänkte att där finns det potential om vi satsar.

I podden E-commerce Success kan du lyssna på Rickard Lykos hela e-handelsresa. Lyssna här eller där poddar finns.

Rickard-l

En bra ledare

"Jag har en positiv människosyn och uppmuntrar alla medarbetare att göra sitt bästa, det flyttar gränser."
Rickard Lyko

Jag tror jag är en bra ledare för att jag har en positiv människosyn och uppmuntrar alla medarbetare att göra sitt bästa, det flyttar gränser. Om det inte blir hundra procent rätt så ser vi till att lösa det tillsammans.

För att vara en bra ledare tror jag det krävs att man hela tiden vågar testa nya saker, för att utvärdera vad som flyger. Jag uppmuntrar organisationen att ta massor med små beslut, på så vis minskar risken och vi håller takten uppe. Det farligaste är om en organisation blir rädd och inte vågar fatta beslut, då tappar man tempo och blir omsprungen. 

Motiverade medarbetare skapar framgång

Vår viktigaste resurs är medarbetarna, det är de som får bolag att växa, de bygger kulturen och de skapar förutsättningar för vår tillväxt. Varje vecka spelar jag in en kort film och skickar till alla 750 medarbetar där jag berättar vad som hänt i veckan, hur det går just nu och vad som kommer att hända nästa vecka. Den är väldigt uppskattad och min förhoppning är att alla på så vis kan lyfta blicken och kännas sig mer delaktiga.

För att leda med framgång så tror jag att det är viktigt att man kan lämna över uppgifter till andra och det får organisatio­nen att växa. Jag är inte den som behöver göra saker själv för att jag tror att det ska bli lite bättre. Istället kan jag stötta och guida på vägen framåt.

Om Lyko

Lyko är en ledande hårvårds- och skönhetsspecialist med ursprung i den professionella hårvården och med en ambition att förändra branschen. Med över 55 000 produkter från fler än 1 000 varumärken online och en väletablerad fysisk närvaro, erbjuder Lyko en unik omnikanallösning.
Lyko digital ledare

Kontakta oss

Erfarna rekryterare, erfarna inom e-handel - vi hjälper dig att hitta rätt

Telefon: 010 - 199 35 50
E-post: info@ecommercerecruit.se
Adress: Lilla Torg 4, Malmö
Adress: Kungsgatan 37, Stockholm